Sivut

maanantai 12. elokuuta 2013

Reijo Jylhä ja Santasport haastavat kaikki hiihtämään

Hakuaika Ensilumen Hiihtohaasteen valmennusryhmään on nyt päättynyt ja valinnat on tehty. Hakemuksia tuli yli 70 kpl, ja valintatiimi sai lukea toinen toistaan innostavampia kuvauksia siitä, mitä liikunta ja hiihto ihmisille merkitsevät. Viisi onnekasta on nyt kuitenkin valittu, ja kahden viikon päästä homma pyörähtää käyntiin.

Ennen kuin paljastamme valmennusryhmäläisistä sen enempää, on hyvä hetki tutustua Hiihtohaastetta vetäviin valmentajiin. Kunto-ohjelmista ja ohjauksesta vastaavat Santasportin vapaa-ajan puolen ohjaajat, ja hiihdon saloihin osallistujat peryttää maastohiihdon huippunimi Reijo Jylhä.

Reijo rakentamassa Ensilumenlatua 2011
Hei Reijo, kerro lyhyesti kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Reijo Jylhä, Lapin Urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori sekä hiihtovalmentaja. Tällä hetkellä valmenuksessani ovat Aino-Kaisa Saarinen, Sami Jauhojärvi, Martti Jylhä, Mikko Koutaniemi, Laura Joensuu, Merja Juotasniemi, Antti Haahti sekä pyöräilijä Arno Hämäläinen, jotka ovat kaikki Lapin Urheiluakatemian urheilijoita.

Mikä sytytti kipinän hiihtoon? Kuinka siitä tuli ammatti?
Olen kotoisin 1600 asukkaan Halsualta Keski-Pohjanmaalta, mistä 60- ja 70-luvuilla tuli muutamia Suomen parhaita mieshiihtäjiä. Urheilua pidettiin tuohon aikaan suuressa arvossa, ja etenkin hiihdolla oli paikkakunnalla suuri merkitys, joten hiihtoharrastus tuli sitä myöten osaksi elämää.

Opiskeluaikoina kämppikseni oli Jari Piirainen, kenen kanssa yhdessä toimiminen vei valmennuksen suuntaan. Olen myös ollut aina kiinnostunut valmentamisesta; kävin ensimmäisen valmentajakoulutukseni 14-vuotiaana ja 15 - 16 -vuotiaana aloin valmentaa omassa seurassani. Varsinainen ammattiura alkoi siitä, kun Kenneth Penttinen pyysi minua Vuokattiin ensin kesätöihin kaverikseen ja myöhemmin tulin Vesa-Pekka Sarparannan sijaiseksi, ja sen jälkeen olen tehnyt ammattivalmentajan töitä noin 30 vuotta.

Kenelle hiihto sopii? Mikä hiihdossa on parasta?

Hiihto ei lajina rajaa oikeastaan ketään pois, vaan se sopii usein myös liikuntarajoitteisille. Hiihto sopii siis lähes kaikille. Erityisen hyvin se sopii esimerkiksi painonpudottajille, sillä sukset ovat liukuva ja painoa kannattava väline, joten hiihdossa ei tule iskuja, jotka rasittavat niveliä. Hiihto on myös hyvin suomalainen laji, ja luonteva tapa liikkua talvisessa luonnossa.

Valmennuksellisesti hiihdossa ylivoimaisesti paras seikka on se, että hiihtämällä voi tehdä kaiken. Laji kuormittaa koko kehon lihaksia, ja siinä käytetään etenkin suuria lihasryhmiä, mikä kehittää tehokkaasti sydän- ja verenkiertoelimiä. Hiihtämällä voi kehittää myös lihaskuntoa todella monipuolisesti.

Mitä odotat tältä Hiihtohaaste-tempaukselta?

Innokkaita osallistujia, iloisia onnistumisia sekä kehittymistä yksilötasolla. Toivotan kaikille malttia liikkumiseen. Mieluummin paljon kertoja kuin pitkiä kertasuorituksia. Toki harjoittelussaan pidemmälle edenneet vaativat toistojen lisäksi myös niitä pitkiä kertasuorituksia, mutta vasta-alkajan ei kannata hyydyttää harjoitteluaan liian pitkäkestoisilla suorituksilla.

Seuraavaksi tutustumme vapaa-ajan ohjaajiimme. Pysykää linjoilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti