Sivut

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Testauksesta hyötyä jokaiselle

Testauksesta liikunnan parissa tulee usein mieleen suorittaminen, pinnistäminen, paineet ja melko monelle myös nöyryyttävät muistot peruskoulun kuntotesteistä. Erityisesti tavoitteelliselle ja ahkerasti liikkuvalle testaus on kuitenkin yksi hyödyllisimmistä työkaluista, jonka avulla omaa harjoittelua ja kehitystä voi seurata.

Mikä parasta, myös arkipäivän kuntoliikkuja voi löytää testauksen avulla kuntoiluunsa aivan uuden motivaation! Tässä vaiheessa saa huoahtaa helpotuksesta: testaustapoja löytyy todellakin monia muitakin kuin cooperin testi.


Koska toimimme osana Lapin Urheiluakatemiaa, pitkä historiamme huippu-urheilun parissa takaa korkean ammattitaidon myös vapaa-ajan liikkujan käyttöön. Kuntotestauksen avulla voidaan suunnitella harjoitukset ja ohjelmat kunkin liikkujan omalle tasolle sopiviksi. Näin liikkumista ei tarvitse aloittaa verenmaku suussa, ja kehityskin on nopeampaa. Testauspalveluja on helppo sisällyttää kursseihin, CMS-klubin personal training- tai valmennusjäsenyyteen sekä kaikkii yrityspalveluihin. Hyvinvointiviikonlopuista esimerkiksi Kunnon Katsastus sisältää kattavan testipaketin ja palautteen.

Kunnon Katsastuksesta starttipaketti kuntoiluun

Jos haluat antaa kunnon starttilaukauksen kuntoilullesi tai katsastaa, missä tällä hetkellä mennään, kannattaa osallistua elo-/syyskuun vaihteessa järjestettävään Kunnon katsastus -hyvinvointiviikonloppuun. Voit ottaa aikaa itsellesi, ja keskittyä kehosi hyvinvointiin samalla, kun saat monipuoliset eväät kuntoilun aloittamiseen. Viikonlopun aikana liikutaan monipuolisesti, ja ohjelma sisältää kunto- sekä kehonkoostumusmittauksen. Koko kurssin osallistumismaksu on majoitusvaihtoehdosta riippuen alkaen 121 €/hlö, ja se sisältää täyden ylläpidon viikonlopun ajan. Lisätiedot Kunnon Katsastus -viikonlopusta.

Lisätietoa aikuisliikunnasta sekä muista hyvinvointiviikonlopuista.

Testaustavat

Eri testeillä voidaan selvittää erilaisille liikkujille kulloinkin tarpeellisia tietoja. Alla esimerkkejä testauspalveluistamme.

Aerobista eli kestävyyskuntoa testaamme mm. UKK:n 2 km kävelytestillä, joka kertoo kestävyyskunnon suhteesta terveyteen ja toimintakyyn, sekä polkupyöräergometritestillä, joka antaa tarkemmin tietoa testattavan henkilökohtaisista kestävyysliikunnan sykealueista. Molemmat testit sopivat hyvin kuntoliikkujille ja liikuntaa aloitteleville.

Lihaskunnon testaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi UKK-instituutin terveyskuntotestejä, missä testataan lihaskunnon lisäksi myös staattista ja dynaamista tasapainoa sekä olkanivelen liikkuvuutta, tai toistotestejä missä suoritetaan eri lihasryhmien liikkeitä: vatsa- ja selkälihakset sekä ylä- ja alaraajat. Tarkempia tietoja esimerkiksi tasapainosta saa Smart Equi -testillä, jolla testataan tasapainoaistiin vaikuttavia aistijärjestelmiä.

Mielenkiintoinen ja hyödyllinen työkalu esimerkiksi painonhallintaan on laadukas Tanita-kehonkoostumusanalyysi. Analyysi kertoo kehon rasvaprosentin lisäksi mm. rasvan jakaantumisen kehossa sekä lihastasapainon jakautumisen eri raajoissa. Tällä testillä voit selvittää myös kehosi viskeraalisen rasvan eli sisäelinten ympärille kertyneen rasvan määrän. Keskivartalolihavuus altistaa useille sairauksille, mutta jo vähäinen liikunta vähentää viskeraalisen rasvan määrää tehokkaasti.

Kun testit toistetaan esimerkiksi puolen vuoden ja vuoden päästä, on helppo seurata tapahtunutta kehitystä ja löytää alueet, joita tulee vielä kehittää. Kun todisteet on numeroina ylhäällä, on helppo nähdä ahkeran kuntoilun tuottamat tulokset, mikä auttaa jaksamaan myös eteenpäin!

Testaus tukena myös Ensilumen Hiihtohaasteessa*

Myös Ensilumen Hiihtohaasteessa testaus on oleellisena osana osallistujien valmennusta. Projekti alkaa kunto- ja taustatesteillä, joita hyödynnetään henkilökohtaisten tavoitteiden ja kunto-ohjelmien suunnittelussa. Projektin päätteeksi testit toistetaan keväällä Napapiirin Hiihdon jälkeen, ja osallistujat saavat konkreettisen kuvan tapahtuneesta kehityksestä. Seuraa täältä blogista, miten valmennettavat kehittyvät ja poimi vinkit omaan harjoitteluusi!

*Mikä ihmeen Ensilumen Hiihtohaaste?
Santasport valmentaa viisi onnekasta ilmaiseksi elämänsä hiihtokuntoon ja Napapiirin Hiihtoon. Kaikille avoin haku on auki 31.7.2013 asti, hae sinäkin mukaan!
Lue lisää täältä.

Lisätietoja Santasportin testauspalveluista voit lukea sivuiltamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti