Sivut

perjantai 30. elokuuta 2013

Hiihtohaaste polkaistiin vauhdilla käyntiin!


Santasport valmentaa viisi innokasta elämänsä hiihtokuntoon syys-talvikauden 2013–2014 aikana. Ryhmään on valittu yli 70 hakemuksen joukosta viisi eritasoista liikkujaa, joilla jokaisella on kova halu kehittyä hiihdossa – on lähtötaso sitten nolla tai tuhat kilometriä vuodessa. Valmennettavista jokainen asettaa oman tavoitteensa maaliskuussa hiihdettävään Napapiirin Hiihtoon, jota kohti talvi harjoitellaan.

Valittu valmennusryhmä on nyt tavannut ensimmäistä kertaa. Tunnelma oli odottavan jännittynyt, ja kaikki olivat innokkaita näkemään, minkälaisessa seurassa seuraavat puoli vuotta tullaan harjoittelemaan. Annukka, Martti, Heli, Ilona ja Henri laitettiin heti koville, sillä ensimmäisen tapaamisen ohjelmana oli reipas kuntotestaus valmennettavien lähtötason selvittämiseksi. Testien lomassa ehdittiin myös tutustua ryhmän kesken hyvissä tunnelmissa.

Lihaskuntotestit suoritettiin parin avustuksella. 

Lähtötasotesteissä testattiin lihaskunto, liikkuvuus, kestävyyskunto sekä tarkistettiin kehon koostumus. Nämä perustestit antavat usein kattavan kuvan testattavan kuntotasosta, ja tulosten avulla kehitystä on helppo seurata. Ryhmä tekee samat testit ensi keväänä, Napapiirin Hiihdon jälkeen. (Lisää testauksesta voit lukea aiemmasta blogikirjoituksesta)

Testitulosten pohjalta valmennettavat saivat Personal Trainer Marilta henkilökohtaisen lihaskunto-ohjelman sekä  Reijolta harjoitusaikataulun kestävyyskunnon kehittämiseen. Nyt syksyllä harjoittelu aloitetaan ensin lihaskunnon painotuksella, ja kohti kevättä harjoittelu painottuu enemmän kestävyyteen. Myös ”virallinen” kilometritavoite määritellään yhdessä ohjaajien kanssa.

Valmennusryhmä vasemmalta alkaen:
ohjaaja Hanna, Henri, valmentaja Reijo, Annukka, Heli, Martti ja Ilona.

Viisi valmiina vastaamaan haasteeseen

Kymmenien hakijoiden joukosta ryhmään valikoitui hyvin monipuolinen viisikko. Kertokaahan, mikä sai teidät hakemaan mukaan, ja mikä tavoitteenne tässä vaiheessa on? Entä mitenkäs testit menivät?


Liikun jonkun verran pyöräillen, kuntosalilla ja hiihtäen. Hiihdosta tykkään eniten, ja kesäisin meinaakin laiskuus iskeä ja paino lähteä nousuun. Tavoitteenani on saada liikunta- ja ravintotottumukset sille tasolle, että kunto pysyisi tasaisesti eikä paino vaihtelisi. Tavoitteenani on tänä talvena saada hiihdettyä 1000 km ja näyttää esimerkkiä omalle ikäryhmälleni, että kunto voi kohota vielä tässäkin iässä!

Testien mukaan kuntoni on omassa ikäluokassani hyvä: painoon suhteutettu kestävyyskuntoni on kuntoluokassa 5/7, ja lihaskuntotestien tulokset olivat keskimääräisestä erinomaiseen. Lihaskuntoharjoittelulla tuloksia saa varmasti tasapainotettua eri lihasryhmien välillä. Painoindeksini on tällä hetkellä 28,8 eli pienellä painonpudotuksella testituloksiakin on helppo parantaa.
Vaimo laittoi Hiihtohaaste-ilmoituksen Uusi Rovaniemi -lehdestä jääkaapin oveen ja kannusti, että tähän haasteeseen kannattaisi tarttua. Työssäni joudun suorittamaan säännölliset kuntotestit, ja olisihan se mukavaa saada ne läpi muutakin kuin rimaa hipoen. Kun kerroin työkavereille päässeeni tähän valmennusryhmään, ilmoittautui saman tien muutama jo mukaan Hiihtohaasteeseen! Tavoitteena onkin hyvän kunnon lisäksi innostaa muita sekä pysyä lasten vauhdissa laturetkellä.

Lähtötasoni kuntotestien mukaan asettaa hyvän haasteen projektille. Kestävyyskuntoluokkani on tällä hetkellä 2/7 ja lihaskuntotestien tulokset olivat keskitasolla ja hieman sen alle. Painoindeksi on nyt 36,2, mutta painonpudotuksella ja säännöllisellä harjoittelulla uskon parantavani kevään testeihin huimasti! Olen nyt ottanut kuntosalijäsenyyden ja motivaatio harjoitteluun on hyvä. Aion asettaa hiihtotavoitteeni korkealle, jopa 60 km Napapiirin Hiihdossa.
Olen muutaman vuoden sisään hankkinut uudet, hienot luistelusukset ja hiihtopuvun, mutta harrastuksen aloittaminen on jäänyt yritykseksi. Kun innostun, liikun kyllä täysillä, mutta viime vuosina motivaatio on jäänyt uupumaan. Meidän uusioperheeseen kuuluu kolme teiniä ja 2,5 vuotias poika, joka asettaa arjelle omat haasteensa. Minulla on myös astma ja omat terveydelliset haasteeni, ja haluankin olla esimerkkinä muille vastaavien ongelmien kanssa painiville, että kyllä kunnon saa nousemaan vaikka olisikin pieniä lapsia ja sairauksia.

Olin varautunut huonompaan tulokseen, koska todellakin siitä on kymmenen vuotta aikaa kun olen viimeksi liikkunut. Kestävyyskuntoni on nyt keskitasolla, kuntoluokassa 4/7 ja lihaskuntoni hyvällä ja keskitasolla. Painoindeksini on 25,6, joten pieni painonpudotus ei olisi pahitteeksi. Eihän tuo nyt loistava kunto ole nytkään, mutta tästä on erittäin hyvä alkaa nostamaan kuntoa. Olen aloittanut aktiivisen liikkumisen jo heti testien jälkeen, ja motivaatio on korkealla!


Annukka, englannin ja ruotsin lehtori, 31 v.
Kestävyyskuntotesti ei tuntunut kovin pahalta!

En kerta kaikkiaan pidä hiihdosta, ja koin että Hiihtohaaste on ”nyt tai ei koskaan” mahdollisuus oppia siitä pitämään. Liikun kyllä muuten 4-6 kertaa viikossa, mutta hiihto ei ole juuri kuulunut ohjelmistoon muulloin kuin Sodankylässä armeijassa ja silloinkin metsäsuksilla lasti selässä. Haluan olla esimerkkinä oppilailleni sekä mahdollisesti joskus tuleville lapsilleni hiihdon puolestapuhujana.  Aion osoittaa, että jos minä voin oppia tykkäämään hiihdosta, niin kuka tahansa voi!

Kuntotestit menivät aika hyvin, tästä tuli intoa lähteä tavoittelemaan vielä parempia tuloksia. Lihaskuntotestitulokset olivat välillä keskitaso ja erinomainen, ja kestävyyskuntoluokka oli hyvä (6/7). Painoindeksi on tällä hetkellä 25,5. Tästä on hyvä jatkaa!


Ilona innostui kehonhuolto-ohjeista
Ilona Luiro, sairaanhoitaja, 36 v.

Olen innokas kestävyysliikkuja, ja liikunta on hyvinvointini ehdoton edellytys. Minulla on kolme tyttöä 10-, 9-  ja 7-vuotiaat. Aloin opetella hiihtoa mieheni avustuksella vuonna 1999, ja mieheni saikin opastettua minua tekniikkaan oikeaan suuntaan. Silloin löysin hiihdosta nautinnon. Olen sittemmin hiihtänyt paljon, ja Napapiirin Hiihdossakin kahdesti jopa sen 100 km matkan. Suurin ongelmani hiihdossa kuitenkin on alamäet, joita pelkään valtavasti. Haluan kehittää tekniikkaani ja voittaa mäkipelkoni, ja tavoitteenani on ensi keväänä alle 6 tunnin aika 100 km matkalla. Tavoitteenani on myös löytää oikeat keinot säännölliseen kehonhuoltoon.


Lihaskuntotestit menivät hyvin, ja niiden mukaan lihaskuntoni on kaikissa päälihasryhmissä erinomaisella tasolla. Kestävyyskuntotestin suoritin muista poiketen mattotestinä, sillä olen aiemmin käynyt Santasportilla tekemässä mattotestin ja halusin tuloksesta vertailukelpoisen aiemman kanssa. Lue Ilonan mattotestistä ja sen tuloksista lisää täältä.

Kehen valmennettavista samaistuit? Voit tutustua valmennettaviin blogin välilehdillä, mistä löytyy osallistujien profiilit. Jokaisen osallistujan omalle sivulle lisätään tietoja heidän harjoittelustaan kauden edetessä. Muista tsempata suosikkiasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti