Sivut

perjantai 18. lokakuuta 2013

Suksien voitelu osa 2: Pitovoitelu

Pitovoitelu on perinteisen tyylin hiihtäjälle keskeinen seikka. Pahimmat hiihtotraumat aiheutetaan aloittelijoille huoltamattomilla tai huonosti huolletuilla suksilla, jotka eivät pidä eivätkä luista. Sinnikkäimmät yrittävät hiihtää tästä huolimatta, mutta kun voitelu on kunnossa, voi hommasta jopa nauttia. Aika siis sysätä ennakkoluulot syrjään ja antaa lajille mahdollisuus hyvin huolletuilla kamppeilla.

Pitovoitelu (ainoastaan pertsoille!)


Tehdään ainoastaan perinteisen tyylin suksiin luistovoitelun jälkeen, pitoalueelle (kantapäästä noin puolimetriä eteenpäin). Kun ostat sukset, pyydä liikkeessä myyjää merkitsemään tussilla pitoalue homman helpottamiseksi. Lapputestillä* voit testata pitoalueen myös itse. Pitovoitelu laitetaan luistovoitelun kanssa aina kauden alussa, minkä jälkeen tarpeen mukaan.

Edellisten lisäksi tarvitset: 
- viistetty siikli tai pakkelilasta
- voiteenpoistoaine (edullisimmillaan 0,5 l pakkauksessa)
- patapataa
- santapaperia (esim 80 - 100)
- pohjavoide
- synteettinen korkkiKarhenna pitoalue santapaperilla
1. Kaavi viistetyllä siiklillä ylimääräiset voiteet pitoalueelta pois. Pyyhi rätillä.

2. Levitä pitoalueelle voiteenpoistoainetta. Hankaa aluetta poikittaissuunnassa patapadalla. Pyyhi aine pois rätillä.


Merkkaa pitoalue tussimerkkien
mukaan maalarinteipillä 
3. Karhenna pitoalue santapaperilla. Merkkaa pitoalue tussimerkkien mukaan maalarinteipillä.

4. Levitä ohut kerros pohjavoidetta (base wax), tasoita korkilla.

5. Levitä pitovoide ohuena kerroksena, silota synteettisellä korkilla. Toista 3 - 5 kertaa.Peukalo viimeistelee pinnan
6. Peukalo viimeistelee pinnan. Kun voiteeseen jää peukalonvedosta appelsiinipinta, on lopputulos oikeanlainen. Poista teipit - ja valmis!Kun voiteeseen jää peukalostas appelsiinipinta, on lopputulos oikeanlainen

Hiihtolenkille kannattaa aina varata pitopurkki taskuun mukaan, jolloin voit lisätä sitä tarpeen tullen.


Liisteri

Jos keli on oikein märkä, kuten Ensilumenladulla, on liisteri oikea valinta. Myös tässä tapauksessa pohjaan lisätään ensin pohjaliisteri, ja sen päälle vasta varsinainen pitoliisteri. Liisteriä kannattaa pehmentää ensin lämmittämällä tuubia esim. föönillä.

Levitä liisteriä hyvin ohut kerros täplinä suksen pohjaan. Liisteri lämmitetään ja tasoitetaan n. 80 °C raudalla, mutta viimeistelyyn paras työkalu on peukalo (varo palovammoja!). Eri liistereiden välissä anna suksen jäähtyä 5 - 10 min.

HUOM! Älä laita liisteripohjaisia suksia pohjat vastakkain.


Huoltopalvelut liikkeessä


Jos oma aika ja energia ei riitä suksien huoltamiseen tai käytössä ei ole siihen sopivia tiloja, voi palvelut ostaa myös urheiluvälineliikkeestä.  Jarmo neuvoo tällöin pyytämään liikkeestä kunnon uunivoitelun pohjalle, minkä jälkeen pikavoiteilla ja huopakorkilla pärjää. Myös hiihtolenkin jälkeen harjaaminen onnistuu näppärästi ilman huoltotiloja, joten harja kannattaa myös omistaa. Toisaalta sukset voi käyttää liikkeessä kätevästi ihan niin usein kuin tarve vaatii, hinnat eivät päätä huimaa.

Intersportin huoltotarjoukset


HiihtokouluPRO perinteisen suksiin

- suksen puhdistus ja hionta
- thermo-voitelu
- kelivoitelu Fluori-voiteilla
- 50 €

HiihtokouluPERUS perinteisen suksiin
- suksen puhdistus ja hionta
- thermo-voitelu
- kelivoitelu perusvoiteilla
- 40 €

Swix Thermo -voitelu 20 €
Suksien huollon yhteydessä voit tilata myös Swix Thermo -voitelun, jossa suksiin imeytetään parafiini thermo-pussitekniikalla. Tämän jälkeen pärjäät päiväkohtaisella kelivoitelulla - näin huolellista pohjavoitelua ei kotikonstein saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti