Sivut

perjantai 18. lokakuuta 2013

Suksien voitelu osa 1 : Luistovoitelu

“Yksinkertaisten ihmisten yksinkertaista hommaa”

Haluaisit hiihtää, mutta suksien voitelu ja huoltaminen tuntuu haastavalta? Kuulostaa tutulta! Siksipä kokosimme ammattilaisen ohjeet suksien perushuoltoon niin, että kuka tahansa pärjää ladulla koko talven. Huippuhiihtäjien luottomies Jarmo Koutaniemi piti huoltokoulutuksen Hiihtohaasteen valmennusryhmälle, ja näillä Jarmon nikseillä homma hoituu käden käänteessä!“Tarvitset vain yhden pitovoiteen ja yhden luistovoiteen”

Kauppojen purkkivalikoimaa kauhistellessa on huojentavaa kuulla, että harrastaja pärjää yksillä purkeilla koko kauden. Luistovoide valitaan todellista hiihtosäätä aina hieman kylmemmälle kelille ja pitovoide todellisuutta lauhemmalle, eli kun luistovoiteeksi valitsee -7 … -12 °C ja pitovoiteeksi + 1 … -3 °C, pärjää näillä todennäköisesti jokaisessa hiihtosäässä. Halutessaan märille keleille voi varata pitovoiteeksi liisterin.


Vaihe 1: Luistovoitelu

Tehdään aina kauden alussa sekä luistelusuksille että perinteisen tyylin suksille. Toistetaan noin 50 km välein tai tarpeen mukaan. Tehdään suksen koko pituudelle.

Tarvikkeet: 

- voitelupöytä TAI tukeva pöytä + pöytään kiinnitettävä voiteluteline
- sikli
- nylon-messinkiharja
- luistovoide: -7 … -12 °C
- voitelurauta, n. 40 € (paremman puutteessa myös vanha silitysrauta käy)
- vanhoja t-paitoja tai rättejä


2. Sulata luistovoidetta pohjiin
ja tasoita kuumalla raudalla

1.Puhdista suksen pohja harjaamalla messinkipuoli edellä ronskin ottein, pyyhi purut pois rätillä.

2.Ota voitelurauta ja luistovahapala ja sulata vahapalan kulmasta raudalla vanat suksen pohjaan (uran molemmille puolille).

3.Tasoita vaha tasaiseksi kuljettamalla kuumaa rautaa rauhallisesti pitkin pohjaa.

4. Puhdista keskiolas
siklin kulmalla4.Puhdista keskiolas heti siklin kulmalla, voit kaapia ylimääräisen voiteen myös kanteilta.

5.Laita suksi lepäämään siksi aikaa, kun käsittelet toisen suksen (kohdat 1 - 3).Turvallinen ote siklin käsittelyyn


6.Hengähdystauon jälkeen kaavi siklillä ylimääräinen voide ronskisti pois. Huomaa turvallinen työote!

7.Harjaa vielä reippain ottein niin, että pinta jää kiiltäväksi. Valmis!

Voideltu luistopohja heijastaa valoa kauniisti ja tasaisesti


Uusille suksille käsittely kannattaa toistaa joka kerta ensimmäisten 3 - 5 lenkin jälkeen niin, että heti lenkin jälkeen suoritat vaiheet 1 - 4, ja seuraavana päivänä ennen lenkille lähtöä kohdat 5 - 6. Näin saat suksen pitämään voidetta paremmin, jolloin voiteluväli pitenee.

Normaalissa käytössä pohjat kannattaa harjata joka lenkin jälkeen, sillä ne keräävät likaa. Uusi voitelu pitää tehdä sitten, kun painealue (=alue molemmissa päissä, joka suksesta painautuu hiihdettäessä lumeen ja joka mahdollistaa ohjaamisen) harmaantuu, eikä se enää harjaamalla kirkastu.

Huoltopalvelut liikkeessä

Jos oma aika ja energia ei riitä suksien huoltamiseen tai käytössä ei ole siihen sopivia tiloja, voi palvelut ostaa myös urheiluvälineliikkeestä. Jarmo neuvoo tällöin pyytämään liikkeestä kunnon uunivoitelun pohjalle, minkä jälkeen pikavoiteilla ja huopakorkilla pärjää. Myös hiihtolenkin jälkeen harjaaminen onnistuu näppärästi ilman huoltotiloja, joten harja kannattaa myös omistaa. Toisaalta sukset voi käyttää liikkeessä kätevästi ihan niin usein kuin tarve vaatii, hinnat eivät päätä huimaa.

Intersportin huoltotarjoukset


HiihtokouluPRO luistelusuksiin

- suksen puhdistus ja hionta
- thermo-voitelu
- kelivoitelu Fluori-voiteilla
- 40 €

HiihtokouluPERUS luistelusuksiin
- suksen puhdistus ja hionta
- thermo-voitelu
- kelivoitelu perusvoiteilla
- 30 €

Swix Thermo -voitelu 20 €
Suksien huollon yhteydessä voit tilata myös Swix Thermo -voitelun, jossa suksiin imeytetään parafiini thermo-pussitekniikalla. Tämän jälkeen pärjäät päiväkohtaisella kelivoitelulla - näin huolellista pohjavoitelua ei kotikonstein saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti