Ostajan opas: sukset
Puusuksista on hiihtobisnes kehittynyt pitkän matkaa, eikä
monella harrastajalla ole kovinkaan vahva tunne suksiosaamisesta. Me selvitimme
puolestasi, mitä tämän päivän suksimarkkinoille kuuluu ja listasimme eri olosuhteisiin
sopivimmat vaihtoehdot taustatyön helpottamiseksi. Jore Intersportista kertoi,
missä suksimaailmassa mennään.
Hiihtovälineet perinteiseen tyyliin
Voideltavat sukset
Perinteisen tekniikan suksissa yksi kriittisimmistä tekijöistä on pohjan pito vauhtia potkaistaessa. Pitoa saadaan levittämällä pitovoidetta suksen keskivaiheille ja luistovoidetta kärkiin. Voitelut täytyy huoltaa säännöllisesti, ja toisinaan kovilla lämpötilavaihteluilla turvautua myös lämpötilaan sopiviin pikavoiteisiin.
Pääsääntönä perinteisen suksia
hankkiessa voi pitää, että mitä kalliimpi suksi, sitä pidempään kertavoitelulla
pärjää. Monipuolisimpaan tarpeeseen suositellaankin tällaisia perinteisiä,
voideltavia suksia.
Pitopohjasukset ja
nanoteknologia kelpaavat etelän hangille
Työlästä voitelua on pyritty kiertämään jo useamman vuoden ajan. Tekniikat kuulostavat toinen toistaan futuristisemmilta: nanogrip, optigrip, microgrip… Kaikki tekniikat perustuvat suksen pohjan karheuteen, eikä tällaisia suksia tarvitse (eikä saa) voidella. Tämä helppokäyttöinen suksityyppi sopii etelän hangille sekä kevään hiihtelijöille, sillä pito toimii lähinnä +5 °C ja -5 °C välillä. Pakkaslumella suksi ei tahdo pitää eikä luistaa, joten läpi talven hiihtäjä vaatii rinnalle myös perinteisesti voideltavat sukset. Voiteluvapaa suksi ei kuitenkaan tarkoita huoltovapaata, joten muistathan vähintäänkin puhdistaa suksen pohjan säännöllisesti.
Kompromissisuksi
Fischer Zero
Nimensä mukaisesti Fischer Zero on parhaimmillaan nollakelillä, mutta tämä uutuusmalli on askel monikäyttöisempään suuntaan, sillä pitopohjan lisäksi tätä voi myös voidella. Zero on uusinta uutta suksimarkkinoilla, ja erittäin suosittu. Jos hiihtokautesi painottuu kevääseen, mutta käyt silloin tällöin myös pakkashangilla, saatat hyvinkin pärjätä tällä kompromissiratkaisulla. Luistovoitelu Zeroon on tehtävä joka tapauksessa, ja jos pitovoidetta on käyttänyt, pitää nollakeleille suksen pohja muistaa puhdistaa. Hieman enemmän työtä pitopohjasukseen verrattuna, mutta mm. valmentajamme Reijo on hiihtänyt viime kaudet näillä suksilla.
Sauvat perinteiseen
tyyliin
Perinteisellä tyylillä sauvan tulisi yltää suurin piirtein olkapään korkeudelle. Mitä jäykempi ja kevyempi sauva on, sitä enemmän työnnöstä saa voimaa. Hiilikuitu parantaa näitä ominaisuuksia, ja hiilikuitu nostaa sauvan hintaa.
Hiihtovälineet vapaaseen tyyliin
Kuinka luistelusuksi
eroaa perinteisen suksesta?
Silmämääräisesti suurin ero suksien välillä on perinteisen suksen korkeampi keula, eri kärkikaari. Käytännössä tärkein ero näiden suksityyppien välillä on suksen jäykkyys. Koska perinteisessä vauhtia potkitaan ja pitoalueen tulee potkaistessa osua maahan, on suksen rungon joustettava tarpeeksi. Luistelu- eli vapaassa tyylissä joustavuus taas heikentää suksen ohjattavuutta, joten suksen on oltava jäykempi.
Ohjattavuuden helpottamiseksi luistelusukset ovat myös
perinteistä lyhyemmät. Lisäksi luistelusuksien siteet ja monot on kehitetty
tukemaan liikettä. Jalka on kiinni suksessa varpaankärjestä kantapäähän, ja
monot ovat riittävän tukevat tukemaan nilkkaa myös sivuttaissuunnassa. Vapaan
tyylin sukset eivät tarvitse pitovoitelua, mutta ne vaativat säännöllisen
luistovoitelun.
Sauvat luisteluun
Vapaan tyylin sauvat ovat perinteisen sauvoja pidemmät, ja saavat yltää korvan alanipukkaan asti. Kuten perinteisen sauvoissa, myös vapaassa tyylissä hyviä ominaisuuksia ovat jäykkyys ja keveys. Korkean hiilikuitupitoisuuden sauvat ovat siis muita paremmat.
Budjetista
Myös hiihdon parissa ”rahalla saa ja hevosella pääsee”, joten jos haluat laatua, varaudu maksamaan. Kaikista halvimmat muovipohjasukset eivät pidä voiteita, ja palvelevat vain hädin tuskin niitäkin, jotka hiihtävät vain kerran talvessa. Nyrkkisääntönä asiantuntijat pitävät, että alle 150 euron suksia ei kannata ostaa. Suksipakettien hinnat ovat pääsääntöisesti välillä 140–500 €, joten omia tarpeita kannattaa todella punnita myyjän kanssa.
Alku- ja loppukaudesta kannattaa tarkkailla tarjouksia.
Esimerkiksi kevyiden hiihtäjien, kuten naisten kannattaa pitää silmät auki
edellisten kausien junior-kilpasuksien varalta.
Millaiset sukset juuri minulle?
Parhaan vastineen rahoillesi saat aina ammattilaisen avulla. Pyydä siis rohkeasti myyjältä apua urheiluvälineliikkeessä, sillä heillä on usein välinetietouden lisäksi usein myös omakohtaista kokemusta lajin parista. Kun lähdet suksiostoksille, on hyvä selvittää valmiiksi seuraavat asiat
- Kummalla
tyylillä aiot hiihtää?Aloittelijoille perinteinen on usein helpompi tapa aloittaa, mutta hiihtokouluja järjestetään myös aikuisille. Hyväkuntoinen voi aloittaa myös vapaalla tyylillä, jos tekniikan opettelu ei hirvitä.
- Oletko valmis huoltamaan sukset itse? Missä lämpötiloissa aiot hiihtää?Oleellinen kysymys lähinnä perinteisen hiihtäjille. Huoltopalvelut voi ostaa tai opetella itse, tai tehdä kompromissin suksivalinnalla. Myyjän kanssa keskustelu kannattaa.
- Paino ja pituusKaikki sukset valitaan aina painon ja pituuden perusteella. Älä siis loukkaannut myyjän näinkin henkilökohtaisista kysymyksistä. Perinteisen suksien pituus on yleensä oma pituus + 15 - 20 cm. Luistelusukset saavat olla n. 10 cm itseä pidemmät.
Kun
sukset on hankittu, pitäisi ne osata ja jaksaa myös huoltaa. Mutta ei hätää, ensi
viikolla blogissa neuvotaan suksien huolto vaihe vaiheelta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti