Sivut

torstai 6. kesäkuuta 2013

Kuolema kuittaa univelat- eli treeni ja uni

Kun treenikauden saa pyörähtämään oikein kunnolla käyntiin, tuntuu monesti että myös arjen pyörittäminen hoituu ihan uudenlaisella energialla. Jokainen päivä rutmittyy treenin avulla kuin itsestään ja tuntuu, että pystyy mihin vaan. Samaan aikaan töissä tai koulussa saattaa tulla kiirettäkin, mutta hyvä fiilis kannattelee myös huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Hetken aikaa viikot sujuvat tehokkaasti, kunnes yhtäkkiä jostain iskee flunssa. Kuulostaako tutulta?



Myönteinen energia ja liikunnan solahtaminen osaksi arkea on toki hienoa, mutta välillä saattaa unohtua, että aktiivinen liikunta vaatii palautumista ja jopa lisää unentarvetta. Nollasta sataan ei voi kiihdyttää hetkessä, ja etenkin kuntoremontin alkutaipaleella kehon on annettava myös huilata, ettei synny vammoja tai ettei hyvä alku turhaan tyssää ensimmäiseen flunssaepidemiaan. Kunnon kasvamisen myötä keho kestää enemmän rasitusta, mutta alkuun on tosiaan hyvä huomioida muutama asia.

Yleensä puhutaan siitä, että liikunta parantaa unenlaatua ja siitä, kuinka pitäisi liikkua riittävän paljon ennen nukkumaanmenoa hyvän unen varmistamiseksi. Mutta entä toisinpäin? Jos liikut, kuinka paljon unta on kehosi vaatii palautuakseen?

Aiheesta löytyy hyvin vähän tietoa tästä näkökulmasta, mutta selvää on, että univelan kerryttämistä kannattaa treenikauden aikana välttää. Eri ihmiset tarvitsevat eri määrän unta, mutta aikuisella 7 - 8½ h yössä turvaavat niin aivojen kuin lihastenkin palautumisen. Myös päiväunet treenipäivinä voivat auttaa, kun ne pitää puolen tunnin - tunnin mittaisina, jolloin ne eivät häiritse yöunta. Päiväunet eivät korvaa täysin yöunen velkaa, mutta lisälepona palautumisen edistämiseksi ne ovat hyvä keino. EDIT: Huippuhiihtäjä Dario Cologna kertoi nukkuvansa yössä jopa 9 tuntia, ja harjoitusten perään lisäksi päiväunet!

Jos uni on syystä tai toisesta jäänyt liian vähäiseksi, lepää. Älä mene salille tai jumppaan väsyneenä, sillä väsynyt keho myös vammautuu herkemmin kun reagointi on hitaampaa. Myös uusien liikkeiden oppiminen on vaikeampaa, joten väsyneenä suoritat uusia liikkeitä helpommin väärin.

Harjoittelu antaa lihaksille ärsykkeen, josta uni ja lepo kehittävät pysyviä tuloksia. Tartu siis neuvoon ja varaa päivästäsi riittävästi aikaa levolle - se on vähintään yhtä tärkeää kuin harjoittelu!

Lähteet ja lisätietoa:
huippu-urheilija.fi
fit.fi
huippukuntoon.fi
helsinginjaakiekkoklubi-hjk.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti