Sivut

torstai 20. kesäkuuta 2013

Huippu-urheilijoiden vinkit nuorille hiihtäjille

Yksi ehdoton etu Santasportin toiminnassa on meidän osaamisalueiden, koulutuksen ja valmennuksen tuoma asiantuntemus ja ammattimaisuus aina huippu-urheilun tasolle asti. Tänäkin kesänä nuorille urheilijoille on tarjolla huippu-urheilijoiden vetämiä tähtileirejä, kuten Laura Lepistön taitoluisteluleiri viime viikolla, tällä viikolla Tanja Poutiaisen Alppi Summer Camp ja heinäkuun alussa Erkinjuntin taitoleiri nuorille kiekkoilijoille.

Eilen keskiviikkona päästiin kurkistamaan maastohiihdon tähtileirin saloihin, kun maailmantähti, sveitsiläinen Dario Cologna, oli kertomassa nuorille hiihtäjille urastaan ja harjoittelustaan ja vastailemassa nuorten kysymyksiin. Paikalla olivat myös leirin suomalaiset tähtivalmentajat: Sami Jauhojärvi, Martti Jylhä, Riikka Sarasoja-Lilja, Aino-Kaisa Saarinen, Laura Ahervo ja Janne Mononen.

Sveitsiläinen huippuhiihtäjä Dario Cologna

Ryhmä oli saanut miettiä kysymyksiä etukäteen, ja lisäksi kysymyksiä sai esittää paikan päällä. Dario vastaili hyväntuulisesti kaikkiin kysymyksiin, ja kannusti nuoria löytämään urheilun riemun harjoittelussaan.

1. Miksi valitsit lajiksesi maastohiihdon? Sveitsissä paljon suositumpaa on esimerkiksi jalkapallo.
- Lapsena harrastin monia eri urheilulajeja kuten alppihiihtoa, jalkapalloa ja maastohiihtoa. Pärjäsin maastohiihdossa melko hyvin, minkä vuoksi sitä oli myös mukava harrastaa. Hiihdosta tuli päälajini 14 - 15 vuotiaana.

2. Kuinka harjoittelusi on muuttunut elämäsi aikana? 
Kuinka paljon harjoittelit 12 - 15 -vuotiaana?
- Lapsena harrastin monipuolisesti urheilua, koska se oli minusta hauskaa ajanvietettä ja koska olen aina ollut aktiivinen. Maastohiihtoa harjoittelin hiihtoseuran harjoituksissa pari kertaa viikossa, jalkapalloa pelasin toiset pari kertaa, yhteensä ehkä noin 7 tuntia ohjattuja harjoituksia viikossa. Tärkeintä nuorena oli hauskanpito ja kavereiden kanssa harrastaminen, ja harjoitusten lisäksi kävinkin hiihtämässä myös perheeni kanssa tai itsekseni. 16-vuotiaana aloitin urheilulukion, jossa harjoittelusta tuli lajikohtaisempaa ja tavoitteellisempaa.

3. Kuinka paljon treenaat nykyään? Mikä on mielestäsi ollut ratkaisevin tekijä menestyksessäsi?
- Vuodessa harjoittelua tulee suunnilleen 850 tuntia, mutta en laske niinkään tuntimääriä, vaan treenaan kehoani kuunnellen. Kesäisin harjoittelen paljon juosten ja pyöräillen, mutta myös lumella treenaaminen on kesäkaudella tärkeää. Matkustamme harjoittelemaan välillä jäätikölle ja välillä tunneliin, sillä lumi on erilaista eri paikoissa.  Suurin osa harjoittelusta tapahtuu kesällä, ja loppukesä/alkusyksy ovat hiihdossa tärkeintä treeniaikaa.
   Menestyäkseen tarvitsee lahjakkuuden lisäksi laadukasta harjoittelua. 20-vuotiaana koulusta valmistumisen jälkeen pystyin aloittamaan hiihtoharjoittelun ammattimaisesti ja kokopäiväisesti, jolloin sekä harjoituksen että levon laatu paranivat valtavasti. Uskon tämän olleen oleellisin tekijä.

4. Paljonko nukut vuorokaudessa? Kuinka monta kertaa syöt?
- Nukun yleensä noin 9 tuntia yössä, ja harjoitusten jälkeen otan yleensä päiväunet. Syön kolme suurempaa ateriaa päivässä: aamupalan, lounaan ja päivällisen, sekä lisäksi pari välipalaa silloin, kun on nälkä.

5. Kuinka harjoittelit esimerkiksi tasatyöntöä nuorempana? Treenasitko nuorempana paljon kuntosalilla?
- Nuorena yksittäisten asioiden harjoittaminen ei ole niin oleellinen osa harjoittelua, vaan tärkeintä on hiihtää paljon ja hakea haastetta esimerkiksi ylämäestä (joita Sveitsissä on sattumoisin paljon). Urheilulukion myötä omasta harjoittelustani tuli spesifimpää ja lajikohtaisempaa.
   Alle 16-vuotiaana en käynyt lainkaan kuntosalilla, vaan treenasin lihaskuntoa oman kehon painolla kuntopiirityyppisesti kerran viikossa. Lisäpainoilla harjoittelua ei kannata aloittaa liian nuorena.

Kysymyksiä tuli yleisöstä näiden lisäksi vielä paljon, ja esimerkiksi tiedusteluun lempparihiihtotyylistä Dario naurahti ja sanoi, että molemmat tyylit ovat kivoja: jos voittaa pertsalla niin se on mukavaa, ja jos voittaa vapaalla niin sekin on mukavaa! Nuoria kiinnosti huippu-urheilijan arjessa ja suunnitelmissa moni asia, mutta helpotuksen huokaus tuntui kuuluvan yleisön joukosta, kun Dario tunnusti syövänsä myös karkkia :D Kisakaudella herkuttelua on kuitenkin syytä rajoittaa.


Suomalaisilta huippuhiihtäjiltä kehuja nuorille leiriläisille 


Sami Jauhojärvi ja Aino-Kaisa Saarinen valmiina Aikun lempiharjoitukseen:
luvassa sauvarinne, multi-intervalliharjoitus
Muiden ohella leirin tähtivalmentajina toimivat suomalaisen hiihdon huippunimet, Aino-Kaisa Saarinen ja Sami Jauhojärvi kertoivat harjoittelustaan ja olympiatavoitteistaan ja kehuivat nuorten leiriläisten asennetta.

Aino-Kaisa Saarinen, mitkä ovat tavoitteesi Sotšin talviolympialaisissa 2014? 
Kuinka harjoituskautesi on sujunut?
- Olympialaisiin tavoittelen tasaisen hyviä, kunnonmukaisia suorituksia. Pyrin siihen, että Sotšissa olen kauden parhaassa iskussa, mutta en lähde konkreettisia sijoituksia tässä vaiheessa arvailemaan.
   Edellisen kauden jälkeen pidin reilun loman, jonka jälkeen harjoittelu on sujunut nousujohteisesti. Maajoukkueen leiri meni hyvin, ja nousumetrejä (=ylämäkiharjoittelu) on tullut niin rullilla kuin juostenkin.

Millaiset ovat tunnelmat tällä leirillä?
- Leiri on ollut positiivinen yllätys, sillä nämä lapset ja nuoret ovat todella motivoituneita ja taitavia, ja osaavat ottaa palautetta vastaan hyvin.  Nämä nuoret ovat olleet todella lahjakkaita, eikä ole tarvinut lähteä perusteista liikkeelle vaan on voinut antaa myös vaativampaa tekniikkaharjoitusta. On ollut hienoa nähdä tällainen into, toivon heille samaa asennetta myös jatkoon!

Sami Jauhojärvi, mitä tavoitteita sinulla on olympialaisiin? Onko harjoittelu sujunut näiden tavoitteiden mukaisesti?
- Mitalia lähdetään tavoittelemaan, tottakai. Kulta on aina kulta, mutta mitalikin kelpaa.
Olen yllättynyt, kuinka hyvin harjoituskausi on vuodenaikaan nähden mennyt. Treenimuotona on selkeästi ollut blokkiharjoittelu, eli esimerkiksi tehotreeniä vedetään monta päivää putkeen, jonka jälkeen pidetään taas kunnon palautus.

Miten sinä olet tämän leirin kokenut noin vetäjän näkökulmasta?
- On ollut oikein mukavaa opettaa junioreita. Nuorten korkea taso on ollut positiivinen yllätys; leiriläiset ovat tavoitteellisia ja pystyvät keskittymään harjoitteluun. Porukka on selvästi hyvin valikoitunut leirille: ei ole lähdetty vain viettämään kesää vaan on todella  tultu treenaamaan.
   Hienoa, että tällaisia leirejä järjestetään. Lajin ammattilaisten, maajoukkueen jäsenten sekä Darion kaltaisen maailmantähden läsnäolo ovat nuorille hienoja tilaisuuksia.

Kiitos kommenteista hiihtäjille! Lajin harrastajat ja huipulle tähtäävät nuoret saavat näistä varmasti lisäpotkua harjoitteluun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti