Sivut

tiistai 19. helmikuuta 2013

Milla ja Iiro – opiskelua, urheilua ja elämää LapissaKaksi liikuntaneuvojaopiskelijaa istuutuu neuvottelutilan pöydän ääreen Lapin urheiluopistolla. He ovat juuri syöneet opiskelijoille tarjottavan maksuttoman lounaan ja ovat lähdössä kotipaikkakunnalleen viikonlopun viettoon. Ennen sitä heiltä halutaan kysyä kokemuksia ja mielipiteitä opinnoistaan urheiluopistolla.

Lapin taikaa
Milla Roini on saapunut Lappiin Helsingistä eli lappilaisittain Hesasta. Lukion jälkeen mielenkiinnon kohteet toivat hänet Rovaniemelle opiskelemaan. – Olen aina asunut pääkaupunkiseudulla ja halusin ehkä vähän vaihtelua. Lisäksi talvilajien, lautailun ja laskettelun harrastaminen houkutteli tulemaan tänne. Kysyttäessä miltä opiskelu ja elämä Lapissa ovat tuntuneet, vastaa Milla kuten moni Etelä-Suomesta pohjoiseen saapunut. – Tämä on ollut positiivinen yllätys ja iso muutos. Kaupunki on paljon pienempi, mutta kaikki tarvittava löytyy. Ihmiset ovat huolettomampia ja ystävällisempiä kuin Ruuhka-Suomessa. Pakkasiin on jonkun verran pitänyt totutella, vaikka olen Lapissa perheen kanssa useasti käynytkin, Milla kertoo. Kun kysyn mikä Lapissa on ollut parasta, vastaa Milla hetken miettimisen jälkeen: ”Luonto ja se, että Urheiluopisto on luonnon keskellä, mutta kuitenkin kaupunki ja esimerkiksi laskettelurinteet ovat ihan vieressä”.


Urheilua ja opiskelua – yhtä aikaa?
Toinen haastateltavana istuva opiskelija on Iiro Vanha. Hän on tullut Rovaniemelle yläasteelta Torniosta. Jalkapalloa pelaava nuorukainen on Lapin Urheiluakatemian urheilija. Hän käy kahdesti viikossa akatemian harjoituksissa, jossa saa ammattimaista valmennusta. – Meillä on treeneissä useampi valmentaja, ja toiminta on monipuolista ja laadukasta, Iiro kertoo. Hän on hakenut vuosi sitten yhteishaussa liikuntaneuvojaksi ja urheiluakatemian urheilijaksi. Molempiin järjestettiin omat pääsykokeet. Akatemiaurheilijan haasteena on tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Iirolla tämä asia on kunnossa. – Hyvin on saanut yhdistettyä opiskelut ja treenit. Pitää olla itse aktiivinen ja sopia opettajien kanssa poissaoloista etukäteen ja tehdä sovitut korvaavat tehtävät. Harjoitteluolosuhteita Iiro kehuu. – Jalkapallokentät on ihan vieressä ja kuntosali sekä kylpylä saman katon alla.

Matkalla liikunnan ammattilaiseksi
Milla ja Iiro pitävät opiskelujen käytännönläheisyyden vastanneen heidän odotuksiaan. – Kivaa, että käydään monipuolisesti eri lajeja läpi ja suurin osa tapahtuu käytännössä, vaikka teoriaakin on ja myös sitä tarvitaan, Milla selvittää. Kumpikin opiskelee vasta ensimmäistä vuotta, mutta erilaisia taitoja on jo karttunut. Molemmat kertovat oppineensa lajitaitoja, joita ensimmäisenä syksynä opiskellaan paljon. – Ohjaamistaitoja ja ihmiskehon rakennetta olen myös oppinut tuntemaan, Iiro lisää.

Valintakokeisiin löytyy molemmilta opiskelijoilta vinkkejä. Lajitaitoja kannattaa harjoitella, niitä oli pääsykokeissa aika monipuolisesti, Iiro neuvoo. – Lajitaidot eivät kuitenkaan ehkä ole se pääasia. Kannattaa olla reipas, rohkea ja oma-aloitteinen. Asennetta vaaditaan myös ja pitää tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen, neuvoo Milla. Urheiluopistoon tuleville opiskelijoille Iiro ja Milla antavat tutun kuuloisia neuvoja. – Kannattaa tehdä koulutehtävät heti, ettei niitä jää roikkumaan ja kerry liikaa. Aktiivinen on hyvä olla ja yrittää vaikka aihe ei olisikaan mieluinen. Kun ei tiedä vaikka se osuu joskus omalle kohdalle, neuvovat Iiro ja Milla kuin yhdestä suusta.

Molemmilla nuorilla on näkemys omasta tulevaisuudestaan. – Minusta tulee liikunnanopettaja, se on sellainen unelma-ammatti, visioi Iiro. Millalla kiinnostaa myös liikuntatieteellisen opinnot Jyväskylässä, mutta muitakin ajatuksia on. – Minua kiinnostaa myös erilaisten liikuntatapahtumien järjestäminen ja erilaisissa projekteissa työskenteleminen, lisää Milla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti