Sivut

maanantai 15. lokakuuta 2012

Hiihtokausi on aluillaan!


Jo ennen kuin lumella hiihtäminen päästään aloittamaan on hyvä valmistaa elimistöä tulevaan hiihtokauteen ja tarkistaa hiihtovälineet edellisen talven ”jäljiltä”. Elimistön valmistaminen tässä tapauksessa tarkoittaa hiihdossa tarvittavien lihasten totuttelua joko lajisuoritusten esim. rullahiihdon ja – luistelun avulla tai kuntopiirityyppistä lihaskuntoharjoittelua kotona tai kuntosalilla. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota keskivartalon ja käsien lihaksiin, joita luonnostaan käytetään jalkoja vähemmän.

Oikea suoritustekniikka tekee hiihtämisestä helpompaa ja nautittavampaa. Ensimmäinen asia, johon tulisi alussa kiinnittää huomiota, on tasapaino. Yhdellä suksella liu’ut alamäissä molemmilla jaloilla, hyppyjä suksilla, ylipitkiä liukuja hiihtäessä ja oikean liukuasennon hakemiset ovat niitä käytännön harjoitteita, joita jokaisen olisi hyvä kauden alussa ainakin kokeilla ja molemmilla hiihtotavoilla. Kun liukuminen onnistuu hyvin yhdellä suksella, niin siitä on helppo lähteä hakemaan oikeita lähtöasentoja, joiden kautta liike jokaisessa tekniikassa tulisi kulkea.

Perinteisessä vuorohiihdossa lähtöasennossa liukuvan suksen päällä on jalka polvesta suorana.  Ponnistuksen jälkeen toinen jalka taas on hartiasta nilkkaan suorassa linjassa vartalon ollessa kallistunut koko ajan eteenpäin. Tätä voidaan harjoitella hiihtämällä vuorohiihto ylipitkällä liu’ulla ja pysäyttämällä liike ääriasentoon. Potkuttoman tasatyönnön lähtöasennossa paino on tasaisesti molemmilla jaloilla ja päkiöillä. Sivusta päin katsottuna kylkilinja on koko matkalta suora ja hieman eteenpäin kallistunut.

Vapaassa hiihtotavassa voidaan jaottelu tehdä tasamaan ja ylämäen tekniikoiden perusteella. Tasamaalla lähtöasennon kautta kulkeminen edellyttää oikean liukuasennon löytymistä. Paino on aina ja kaikissa tekniikoissa vain yhdellä suksella kerrallaan. Yleisimmin käytetyssä tasamaan tekniikassa 1-potkuisessa luistelussa eli Wassbergissa alkuasento on samankaltainen kuin perinteisen potkuttomassa tasatyönnössä. Ero on vain se, että luistelussa on vain toinen suksi maassa. Ylämäessä käytetyin tekniikka on perusluistelu eli Kuokka. Siinä taas lähtöasennossa lantio on alhaalla polvikulman ollessa lähes 90 astetta. Puristamalla ponnistuksen sivulle ja vaihtamalla painoa koko ajan sukselta toiselle pyritään pitämään molemmat sukset koko ajan tasaisessa liu’ussa.

Tekniikkavinkkien lisäksi voisi olla alkutotuttelun jälkeen luonnollinen seuraava vaihe jatkaa kaikkien hiihtoharjoitusten yhteydessä tasatyöntöprojektia. Aloittamalla riittävän lyhyistä intervalleista, eli tekemällä niin kauan aikaa kuin hyvin jaksaa 10 – 15 minuuttia joka hiihtolenkin yhteydessä tehollista aikaa tasatyöntöä varmistaa koko talven ajan eniten nautinnollisia hiihtokilometrejä.



Reijo Jylhä
Huippu-urheilukoordinaattori
Lapin Urheiluakatemia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti