Sivut

torstai 22. tammikuuta 2015

Liikunnalla kohti kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia - hanke haastaa diabetesta sairastavat ja riskiryhmään kuuluvat liikuntaharrastusten pariin

Santasport Lapin Urheiluopistolla alkoi tammikuussa 2015 Diabeteksen ehkäisemiseen keskittyvä opintosetelihanke ”Hyvinvoinnin avaimet - kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia jo ensi askeleista alkaen”. Hanke kestää koko kevään toukokuun 2015 loppuun asti. Toimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Projektin tavoitteena on diabetesta sairastavien ja riskiryhmään kuuluvien liikuntaharrastusten aktivoiminen ja terveellisten elämäntapojen oppiminen. 

Hankkeen ensimmäisenä kohderyhmänä ovat diabeteksen sairastumiseen suuressa riskiryhmässä olevat ylipainoiset lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Toisena kohderyhmänä ovat perheet, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat sairastuneita. Näissä tapauksissa myös lapset ovat erittäin suuressa riskiryhmässä. Kolmantena kohderyhmänä ovat odottavat äidit, joilla on riski sairastua diabetekseen. Tavoitteena on odottavien äitien raskausajan diabeteksen entistä tehokkaampi ehkäisy ja hoito, mikä vähentää olennaisesti myös lasten ja nuorten sairastumisriskiä.

Suomessa lasten diabetes on yleisempää kuin missään muualla maailmassa. Nuoruusajan (alle 40 v.) 1. tyypin diabetesta sairastaa 40 000 suomalaista ja aikuisiän (yli 40 v.) 2. tyypin diabetesta sairastaa 250 000 suomalaista. Lisäksi arviolta 200 000 ihmisen arvioidaan sairastavan 2. tyypin diabetesta tietämättään. Riski sairastua tyypin 2. diabetekseen on 40 % jos toisella vanhemmista on 2. tyypin diabetes. Jos molemmilla vanhemmilla on sairaus, niin riski on jo 70 %. Useat tutkimukset osoittavat, että 2. tyypin diabetesta voidaan ehkäistä tai viivyttää ravintotottumuksia muuttamalla ja liikuntaa lisäämällä. Lievimpien tautimuotojen osalta on mahdollista päästä jopa takaisin verensokerin normaalialueelle elintapoja muuttamalla terveellisempään suuntaan. Joskus tarvitaan myös kielteisesti vaikuttavien tapojen karsimista.

Tutkimusten mukaan raskausajan diabetekseen sairastuneilla odottavilla äideillä on erittäin korkea riski sairastua 2. tyypin diabetekseen myöhemmin. Tämän tiedon jakaminen raskauden alkuvaiheessa on erityisen tärkeää. Noin puolella raskaana olevista naisista Suomessa on raskausajan diabetekseen liittyviä riskitekijöitä. Äidin raskausajan diabetes voi vaikuttaa vauvan kokoon ja altistaa äidin myöhemmin puhkeavalle tyypin 1. tai 2. diabetekselle.

Hankkeen kohderyhminä ovat:
  • Ylipainoiset lapset – ”Sporttia elämään!” 
  • Odottavat äidit – ”Liiku elämäsi tärkeimmät kuukaudet”  
  • Riskiryhmään kuuluvat perheet – ”Terveisiä perheestä!”

Hankkeen vastaava liikunnan-
ohjaaja Teemu Vallenius
Tarkoituksenamme on järjestää OKM:n tukemana liikuntakerhoja lapsille ja odottaville äideille, sekä liikunnallisia perheleirejä urheiluopistolla. Lasten ja odottavien äitien liikuntakerhot starttaavat mahdollisuuksien mukaan helmikuun alussa (vko 6) ja kestävät toukokuun loppuun (vko 22). Ryhmät olisivat maanantaisin ja keskiviikko iltapäivisin. Perheiden viikonloppuleirejä on suunnitteilla järjestää kahdesti kevään aikana. Toinen leiri olisi maaliskuussa ja toinen toukokuussa.

Liikuntakerhoissa on tarjolla kaikille sopivia liikuntalajikokeiluja. Lapsien ryhmässä ohjelmassa on muun muassa: yhteisiä tutustumisleikkejä, rentoja pallopelejä, kuntosaliharjoitteluun sekä ryhmäliikuntamuotoihin tutustumista ja erilaisia leikkimielisiä kisailuja. Odottavien äitien ryhmässä ohjelmassa on muun muassa: hauskoja yhteisiä ryhmäytymisleikkejä, monipuolisesti erilaisia ryhmäliikuntatunteja sekä kuntosaliharjoittelun perusteita.

Perheiden viikonloppuleireillä opitaan hyödyllistä tietoa omasta hyvinvoinnista ja ravinnon ja liikunnan vaikutuksesta terveyteen asiantuntijaluennoilla. Lisäksi viikonloppulomilla liikutaan rennosti yhdessä perheen kanssa myös muihin perheisiin tutustuen.

Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse Teemu Valleniukselta osoitteesta: teemu.vallenius(at)santasport.fi

Tervetuloa mukaan liikkumaan rennolla asenteella!

Sporttia elämään -ryhmään ilmoittautuminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti