Sivut

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Ja niin lähti hiihto liikkeelle


Aloitimme uuden projektin, jossa valmennamme kestävyysliikunnasta kiinnostuneita ihmisiä yhden vuoden ajan tavoitteena osallistua johonkin pitkäkestoiseen hiihtotapahtumaan. Aloitimme viime viikon loppuna ja seuraava tapaaminen on elokuun alussa. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ihmisiä kiinnostumaan asiasta; pyrimmehän siirtämään kaiken tietomme ja taitomme mahdollisimman hyvin kaikkien halukkaiden käyttöön. Ensimmäisen tapaamisen sisältöinä olivat perusharjoittelun perusteet, harjoitusvaikutus ja sen synty, kävely, juoksu ja sauvakävelytekniikka, syke harjoittelun kontrollina, neste ja ravinto pitkäkestoisessa suorituksessa, sekä nettiharjoituspäiväkirja. Tapaaminen kesti puoli kymmenestä puoli neljään. Tämän me toistamme uudelleen seuraavassa tapaamisessa.

Tulevan hiihtokauden aloituksen mahdollistaa ja varmistaa sahanpurun alle peitetty lumi. Rovaniemellä säilölumi sijaitsee tänä vuonna Tottorakan kupeessa Ounasvaaralla. Yhteensä lunta on vajaa 20000m3 ja sillä saadaan mukavasti varmistettua kauden alku niin harjoittelun kuin kilpailujen suhteen. Säilölumesta on tullut Suomessa lajin yksi resurssitekijöistä, sillä lunta on varastoitu puolilla Suomea liki kymmenkuntaan paikkaan. Tulen tässä blogissa seuraamaan ”pojan” säilymistä kesän aikana ja samalla ideoimaan hiihtämiseen suuntaavaa liikkumista.

Kasan tykitys lähti yhtä nihkeästi liikkeelle tänä vuonna kuin harjoittelun aloittaminen kuntoilijalle pienen tauon jälkeen, mutta lumi on nyt onnellisesti purun alla. Ensimmäinen vaihe liikkumisen aloittamisessa on kerätä suorituskertoja. Huonokuntoisella ja lajia toiseen vaihtavalla uupuminen tulee alussa suhteellisen nopeasti. Liikkumisen hyötysuhde on usein suhteellisen heikko ja siksi ”sippi” iskee helposti. Helpoin tapa lähteä liikkeelle on pyrkiä löytämään luontevaa hyötyliikunta päiväohjelmaan: esimerkiksi työmatkat. Kuukauden totuttelujakson jälkeen, jossa tärkein harjoitus on kotikynnyksen jatkuva onnistunut ylittäminen, päästään varsinaiseen ”lumikasa harjoitteluun”.

Kausi on helppo aloittaa lihaskuntoa kehittävästä harjoittelusta. Harjoitusvuoden alkuun kuukausi ylävartalon myllytystä takaa aikaisempaa helpomman hiihtokauden avauksen. Etunojapunnerruksia, leuanvetoja, dippejä, penkkipunnerrusta, ylivetoja, tasatyöntöä, soutua, melontaa, tempausta, työntöjä tekemällä työnteon tapaan saadaan hyvä perusta varsinaiselle myöhemmin tapahtuvalle lajivoimaharjoittelulle. 2 – 3 kertaa viikossa kuukauden ajan noin tunnin harjoitus alkuverryttelyineen on nyt hyvä aloitus tulevalle hiihtokaudelle.

Reijo Jylhä
Lapin urheiluakatemia, huippu-urheilukoordinaattori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti