Sivut

maanantai 23. helmikuuta 2015

Landsteden koulutuskuntayhtymän edustajat Lapin Urheiluopistolla 15.-18.2.2015


Landsteden koulutuskuntayhtymän edustajat Hollannista vierailivat Lapin Urheiluopistolla 15.-18.2.2015

Liikunta-alan ja urheilupainotteisen yleiskoulun rehtori Thomas van der Staak, luonto- ja seikkailuliikunnan sekä lumilautailun opettaja Arian van Arkel, liikunnan sekä soveltavan liikunnanopettaja, lentopallovalmentaja Harry van der Brink sekä elämysliikunnanopettaja Doreen Hamer olivat ensimmäistä kertaa Rovaniemellä. Tavoitteina oli tutustua Lapin Urheiluopiston ammatillisen koulutuksen, urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen toimintaan sekä muihin Lapin Urheiluopiston palveluihin. Vierailun isäntänä toimi urheiluopiston kv-koordinaattori Markus Memonen. Kyseessä oli vastavierailu Rovaniemen delegaation käytyä ensin tutustumassa Landsteden toimintaan marraskuussa 2014 Lapin Urheiluopiston rehtori Ritva Pekkalan johdolla.

Vierailijat tutustuivat Lapin Urheiluopiston toimintaan opettajiemme Harri Turpan, Sari Bergman-Hartikaisen, Timo Kalmakosken sekä huippu-urheiluakatemiakoordinaattori Juuso Toivolan ja valmennuskeskuspäällikkö Mikko Pohjolan johdolla, unohtamatta Luonto- ja seikkailuliikunnan opettaja Oula-Matti Peltosta. Ohjelmassa oli tutustumista ulkoilma-aktiviteetteihin turvallisuuskysymyksineen sekä aktiivista liikkumista toimintaympäristössämme mm. lasketellen ja hiihtäen. Pääsivätpä vierailijat testaamaan kalaonneaankin pilkillä, minne matka kävi potkukelkkaillen.

Vierailun aikana selvisi, että koulutusorganisaatioilla Napapiirillä ja Hollannissa on paljon yhteistä. Vuorovaikutuksessa löytyi erittäin hyvä pohja keskustelulle ja kaikkien osa-alueiden kehittämiselle analysoimalla, miten kumpikin ajattelee ja toimii. Hollannissakin on tuloillaan ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus, joka on hyvin lähellä suomalaista ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä (TUTKE). Hollannissa valtakunnan tason ohjaus ja seuranta on erittäin tiukkaa: säännölliset tarkastajakäynnit ja tuloksellisuuden seuranta johtavat voimakkaaseen reagointiin, mikäli havaitaan, etteivät suunnitellut tavoitteet ole täyttymässä.

Jatkosuunnitelmiin kuuluvat vierailut Landstedessä urheiluopiston valmentajien ja opettajien toimesta. Myös opiskelijavaihtoa suunnitellaan jo lähitulevaisuuteen, esimerkiksi jonkun akatemiaopiskelijan toimesta. Huippu-urheilu on Landstedessä vahvasti läsnä, joten akatemiaurheilijan on mahdollista saada erittäin ammattitaitoista  huippuvalmennusta tietyissä lajeissa. Lisäksi Landsteden toiminnassa halutaan tuoda esille ja painottaa sosiaalista ulottuvuutta ja korostaa vuorovaikutustaitoja kaikessa toiminnassa.   

Kuva: Markus Memonen   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti