Sivut

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Testituloksissa huima parannus - Hiihtohaaste tuotti mahtavia tuloksia!

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös Hiihtohaaste-ryhmän taival siipiemme suojassa on tullut päätökseensä. Napapiirin Hiihto on menestyksekkäästi takana ja testiasemalla hikoiltu, ja numerot puhuvat puolestaan: Hiihtareista jokainen paransi tuloksiaan valtavan paljon! Näillä näytöillä on hyvä jatkaa omin voimin eteenpäin, kohti uusia haasteita.


Kuntotestit tehtiin ensimmäistä kertaa heti projektin alussa elokuussa, ja samat testit toistettiin nyt Napapiirin Hiihdon jälkeen, noin seitsemän kuukautta myöhemmin. Testit sisälsivät kehonkoostumusmittauksen, verenpaineen mittauksen sekä kuntotestit. Lihaskuntotesteissä suoritetaan 30 sekunnissa niin monta toistoa kun ehtii tai jaksaa. Kestävyyskunto mitattiin molemmilla kerroilla polkupyöräergometrillä, jossa seurataan mm. vastusta, sykettä, suorituksen kestoa ja tuntemuksia suorituksen aikana.
Testipalveluita voi hyödyntää kuka tahansa, lue lisää sivuiltamme!

Annukka

"Hiihtohaasteeseen on mahtunut itkua, naurua, raivoa, onnea, itsensä pakottamista, itsensä ylittämistä, pettymyksiä ja onnistumisen tunteita, eli ihan niin kuin kokonainen elämä ahdettuna puoleen vuoteen, joten eihän tässä ole voinut muuta kuin kasvaa ihmisenä."

Annukalla oli kolme tavoitetta:
1) Oppia pitämään hiihdosta,
2) kehittää (kestävyys)kuntoa tavoitteellisesti
3) hiihtää  Napapiirin hiihdossa AINAKIN se 40km

No Napapiirin Hiihdossa matkaa ainakin taittui 60 km, joten kohta kolme voidaan ruksata kirkkaasti yli! Testaustenkin valossa Annikan tulokset loistavat:

Annukalla putosi paino 1,5 kg, mutta rasvaprosentti tippui jopa kaksi prosenttiyksikköä, joten rasvaa on lähtenyt ja lihasta tullut lisää. Lihaskuntotesteissä toistoja tulikin enemmän kuin viime kerralla:

 • Vatsalihakset 18 toistoa -> 24 toistoa, kuntoluokka molemmilla kerroilla 5/5
 • Selkälihakset 33 toistoa -> 44 toistoa, kuntoluokka nousi nelosesta vitoseen
 • Kyykyt 22 toistoa -> 29 toistoa, kuntoluokka 3/5 -> 5/5
 • Polvinojapunnerrukset 22 toistoa -> 30 toistoa, kuntoluokka molemmissa (5/5)
 • Kestävyyskunnon PP-ergossa tulokset paranivat, ja testissä jaksettu polkemisaika piteni 1 min 20 sekuntia

No mutta Annukka, mitenkäs kävi sen hiihdosta pitämisen suhteen? "Sanotaanko nyt vaikka näin, että jos joskus ollaan uutta kotia etsimässä, niin ei sitä ainakaan haitaksi katsota, jos hiihtolatu menisi mahdollisimman läheltä ;)"


Heli
"Ilman haastetta liikuntaharrastus olisi varmasti jäänyt hyvien tekosyiden vuoksi aloittamatta. Tämä haaste on ollut hyvä alku liikunnalle ja se on saanut ajattelemaan hyötyliikuntaa, ja kuinka liikunta on loppujen lopuksi helppo toteuttaa kunhan vain lähtee liikkeelle."
Helin tavoitteena oli lisätä liikuntaa elämään pitkän tauon jälkeen, eli saada sohvaperuna ylös, ulos ja lenkille. Tavoite 20 km matkan hiihtämisessä saavutettiin ja vielä loistavin tuloksin, kun tuloslistauksessa Heli ylsi jopa sijalle 7!

Heli sai pudotettua painoa 2 kg, mutta kehonkoostumuksen muuttaminen vaatii tulevaisuudessa vielä säännöllisempää lihaskuntoharjoittelua. Lihaskuntotesteissä Heli paransi tuloksiaan suhteessa eniten, sillä Helin toistomäärät lähestulkoon tuplaantuivat! PT-Mari kehuu, että Helillä tapahtui huima parannus jokaisella osa-alueella :)

 • Vatsalihakset 10 toistoa -> 19 toistoa, parannus kaksi pykälää kuntoluokkaan 5/5
 • Selkälihakset 28 toistoa -> 39 toistoa, kuntoluokka nousi nelosesta vitoseen
 • Kyykyt 19 toistoa -> 27 toistoa, kuntoluokka nousi nelosesta vitoseen
 • Polvinojapunnerrukset 14 toistoa -> 25 toistoa, kuntoluokka nousi nelosesta vitoseen
 • Kestävyystestissä hieman parannusta, testissä jaksettu polkemisaika piteni 1 min 25 sek
Mitä jäi hommasta käteen? "Ilman haastetta tuskin olisin ikänä saanut hiihdettyä näin(kään) paljon, ja tylsä kuva kuntosalitreenistä on mennyttä elämää. Olen ostanut uudet juoksulenkkarit ja tarkoitus on jatkaa oman kunnon ylläpitämistä. Tuskin mikään himoliikkuja minusta tulee mutta se, että edes jonkin verran säännöllisesti tulisi liikuttua, niin se on mahtava homma."


Henkka

"Tunnelmia on vaikea kiteyttää, mutta yksin olisin luovuttanu treenamisen ja napapiirinhiihto olisi jääny hiihtämättä! Aion myös jatkaa personal trainingiä Marin kanssa"


Henkka halusi pudottaa painoa ja kehittää kuntoaan niin, että pysyy lasten perässä ladulla. Homma taisi todellakin kääntyä ahkeralla treenaamisella toisinpäin, sillä projektin myötä Henkka hankki ahkion, jolla voi vetää lapsia ladulla mukanaan! Napapiirin hiihdossa Henkka hiihti urheasti perinteisellä 60 km matkan perheensä kannustaessa ladunvarressa, ja testituloksetkin kertovat tasaisesta parannuksesta jokaisella osa-alueella.

Henkan ruokavalio sai ravintoluennolta uusia vaikutteita ja lisäksi kasviksia. Olut oli kiellettyjen aineiden listalla aina maaliviivalle asti. Näillä muutoksilla ja säännöllisellä kuntoilulla ohjelman mukaan Henkka sai pudotettua painoa jopa 9 kg, ja rasvaprosentti laski kokonaista kolme %-yksikköä! Hienoa Henkka!

 • Vatsalihakset 15 toistoa -> 19 toistoa, kuntoluokka molemmissa (3/5)
 • Selkälihakset 30 toistoa -> 38 toistoa, kuntoluokka nousi kolmosesta neloseen
 • Kyykyt 25 toistoa -> 28 toistoa, kuntoluokka nousi kolmosesta neloseen
 • Polvinojapunnerrukset 13 toistoa -> 16 toistoa, kuntoluokka nousi kakkosesta kolmoseen
 • PP-ergossa tulokset paranivat, ja polkemisaika piteni huomattavasti: 2 minuuttia 40 sekuntia!

Miten Henkalla on jatkunut elämä Napapiirin Hiihdon jälkeen? "Olen ollut viime aikoina flunssan kourissa, mutta [tekstin kirjoittamisen aikaan] nyt Enontekiöllä hiihtelemässä.  Tarkoitus on jatkaa kuntoilua ja yhteistyötä Marin kanssa, joten syksyllä on kiva taas tehdä kuntotesti."


Martti

"Kerrassaan positiivinen projekti tuohuta itsensä eteen Santasportin tiimin kanssa. Tunnelmat puolen vuoden aikana vaihteli laidasta laitaan. Olipa pari kertaa lopettaminenkin lähellä. Eniten otti päähän vähäluminen talvi Oulussa."

Oululainen eläkeläinen halusi näyttää muille ikäisilleen, että kehittyä voi myös vanhemmalla iällä, ja sen hän totisesti on tehnyt. Oulun huonoluminen talvi aiheutti sen, että 1000 km hiihtotavoitteesta Martti hieman jäi, mutta Napapiirin Hiihdossa 40 km taittui vaivatta kolmen tunnin pintaan. Tavoitteena oli myös löytää säännöllisempi liikuntarytmi myös hiihtokauden ulkopuolelle.

Projektin aikana Martilta lähti 2,5 kg painoa mikä on suunniteltua vähemmän, mutta koska rasvaprosentti tippui peräti 3,4 %-yksikköä, on lihasta siis tullut reippaasti lisää ja kehonkoostumus parantunut huomattavasti. Lihaskuntotesteissä Marttikin paransi kaikkia tuloksiaan, ja selän huolellisen vahvistamisen jälkeen suurin parannus olikin selkälihastestissä sekä punnerruksissa.

 • Vatsalihakset 15 toistoa -> 21 toistoa, kuntoluokka molemmissa 5/5
 • Selkälihakset 18 toistoa -> 38 toistoa, kuntoluokka nousi kolmosesta vitoseen!
 • Kyykyt 21 toistoa -> 26 toistoa, kuntoluokka nousi nelosesta vitoseen
 • Polvinojapunnerrukset 19 toistoa -> 26 toistoa, kuntoluokka molemmissa 5/5
 • PP-ergossa Martilla oli jonkin verran parannusta tuloksissa. Lisäksi testissä jaksettu polkemisaika piteni 50 sekuntia

Mitä eväitä Martilla tarttui projektista tulevia kausia varten? Löytyikö liikuntaharrastusta kesäajalle? 
"Olen käynyt salilla soveltaen entisiä treeniohjelmia sekä lenkkeillyt. Tavoitteiksi olen ajatellut mm. Oulussa järjestettävää Tervamaratonia, 10km matkaa sekä Levinruskamaratonilla myös 10 km. Ja sitten syksyllä taas jatkuu hiihto.. Ehkä Napapiirin hiihto myös ensi vuonna ja lisäksi Sami Ski Race, missä Ilona kävi nyt kevättalvella."


Ilona
Himourheilija Ilona oppi projektin aikana levon merkityksen, joka korostui kisapäivänä, jolloin sairastunut Ilona teki oikean päätöksen ja jätti Napapiirin Hiihdon hiihtämättä. Sittemmin Ilona hiihti sanojensa mukaan elämänsä parasta hiihtoa 90 km taipaleella Sami Ski Racessa ja riemuitsi, kuinka Hiihtohaaste on tehnyt ihmeitä niin tekniikalle kuin alamäkikammollekin (sankari laski lumisokkona lopputaipaleen alamäetkin pelkkään suksituntumaan luottaen)!

Ilonalla kehonkoostumus parani 3,3 %-yksikköä, ja lihasta on elokuun jälkeen tullut lisää reippaasti. Lihaskuntotesteissä kaikki tulokset paranivat tasaisesti vielä lisää, vaikka kaikissa kuntoluokka oli jo valmiiksi 5/5. Ilona teki elokuussa kestävyystestin mattotestinä, joka on vielä edessä päin kevään aikana.

 • Vatsalihakset 21 toistoa -> 30 toistoa
 • Selkälihakset 34 toistoa -> 46 toistoa
 • Kyykyt 29 toistoa -> 33 toistoa
 • Polvinojapunnerrukset 28 toistoa -> 35 toistoa
Ilona lupasi kommentoida haasteen fiiliksiä heti mattotestin jälkeen, jolloin konkreettiset tulokset saadaan myös kestävyyden osalta.


Aloita oma kuntoprojekti!

Hiihtokausi alkaa olla jo päätöksessään, mutta nyt on loistava aika aloittaa oma kuntokuuri ja päivittää hiihto kesäversioksi! Santasportin ja Intersportin yhteiset tekniikkakoulut juoksuun ja rullahiihtoon antavat vahvan pohjan kesän lenkkeilyyn.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
- Juoksukoulu
- Rullahiihtokurssit

Hyvinvointiviikonlopuista rentoutusta tai startti terveelliseen elämään! Valitse teema ja varaa paikkasi:
9. - 11.5. Kunnon katsastus sisältää testauspaketin, tietoa kunnon kehittämiseen sekä ohjattua liikuntaa
23. - 25.5. Teholiikkujan Haaste haastaa aktiiviliikkujat hakemaan rajojaan uutuuslajien parissa
6. - 8.6. Energiaa luonnosta! -viikonloppuna voi rauhoittua kuuntelemaan omaa kehoa

Lisää tietoa aikuisten virkistyspalveluista, hintatiedot ja varaukset osoitteesta: santasport.fi/aikuisille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti